Hoe vertel je over je slechthorendheid aan je collega's?

Ik ben zo blij dat je op deze pagina bent gekomen! Het betekent dat je ervoor openstaat om je collega’s te vertellen over jouw slechthorendheid. Je bent bereid om jezelf in je kracht te zetten mét je slechthorendheid erbij. Dat is echt een megastap die je hebt gezet en ik ben onwijs trots op je.

 

Dat gezegd hebbende, gaan we nu samen kijken hoe je met liefde aan je collega’s kunt vertellen dat je slechthorend bent. Yep! Liefde is hier het sleutelwoord. Ook als je je misschien nog schaamt voor je gehoorverlies. Ook als je boosheid voelt. Ook als je frustraties of angst voelt. Juist dan!


In dit artikel geef ik je 3 stappen HOE je over je je slechthorendheid kunt vertellen. Als je meer wilt lezen over WAT je vertelt over je slechthorendheid, lees dan hier verder. 

 

1. Voel dat je het waard bent, dat je ongelooflijk veel te brengen hebt!

Als jij namelijk niet voelt dat je een aanwinst bent voor een bedrijf. 
Als jij niet voelt dat je iets te brengen hebt.
Als jij niet voelt dat je gelooft in je talenten.
Als jij niet voelt dat je slechthorendheid juist positief kan zijn op je werk

Dan voelen anderen het ook niet!

Begin daarom, nu terwijl je dit leest, diep te voelen:

Hoe je altijd je best hebt gedaan om gelukkig te zijn
Hoe je door je verdriet heen bent gegaan en er weer uit bent gekomen
Hoe graag je je leven ten volle wil leven
Hoe graag je je werk goed wil doen
... en jezelf wil laten zien: je talenten, je mogelijkheden, je power!


Voel je het allemaal? 
Laat dan langzaam een enorm diep respect voor jezelf naar boven komen. 
Voel het respect dat ik voor jou voel! 

Voel ook dat jij het waard bent om er te zijn. 
Dat je het waard bent om rekening mee te houden. 
Dat je het waard bent om volledig te worden gezien en gerespecteerd.
En voel de liefde en acceptatie: je staat in je kracht met je slechthorendheid!


2. Glimlach

De manier waaróp je dus vertelt dat je slechthorend bent, is nog veel belangrijker dan je verhaal zelf. Praat met liefde, trots en respect over je gehoor en anderen zullen het ook gaan doen. Zorg daarom ervoor dat je glimlacht en de ander vriendelijk aankijkt als je je verhaal vertelt. Oefen van tevoren voor de spiegel als je dat fijn vindt.


3. Bedenk wat voor jou een goede manier is om je collega’s op de hoogte te brengen

Vind je het leuk om je verhaal te vertellen voor een publiek? Dan is het gaaf om een korte presentatie te geven tijdens een lunch. Ik heb een keer voor de start van een ondernemers-evenement aan het publiek uitleg gegeven over mijn slechthorendheid en de hulpmiddelen die aanwezig waren. Het gaat niet alleen over uitleg van mijn slechthorendheid, maar misschien kun je er toch inspiratie uithalen voor als jij uitleg gaat geven. Het filmpje van mijn uitleg kun onderaan deze blog bekijken!

Vind je voor publiek spreken te spannend? Misschien is het dan iets voor jou om een e-mail te schrijven naar je collega's! Een heel inspirerend voorbeeld is de mail van Maarten Mosselman. Hij werkt bij een internationale organisatie en besloot om zijn collega’s via de mail te vertellen dat hij slechthorend is. In zijn blog lees je hoe hij dit heeft aangepakt.

 

Belangrijk is dat je je jouw verhaal vertelt op een manier die bij JOU past! Waarin jij voelt: Yes! Dit ben ik!  En vergeet niet om je collega's te bedanken voor de tijd die ze hebben genomen om naar je te luisteren of je e-mail te lezen en natuurlijk voor hun inzet. Laat weten dat je ernaar uitziet om samen te werken en dat als ze vragen hebben, ze deze altijd aan jou kunnen stellen.

 

Wil je meer lezen? In dit artikel deel ik 3 basisstappen die je altijd kunt gebruiken als je uitleg gaat geven. Het gaat dan niet over hoe je het vertelt, maar wát je vertelt!