Fit op je werk: 2 geweldige tools waarmee je energie kunt sparen!

Leven met een gehoorbeperking kost meer energie dan veel mensen denken.  En dat komt omdat luisteren naar andere mensen voor ons harder werker is dan voor goedhorenden. Wij concentreren ons op mondbeeld, gezichtsmimiek, op de klanken die we nog horen. Onze hersenen zijn voortdurend aan het knippen & plakken om de rode draad in een gesprek vast te houden.

 

Maar kost élke luisterinspanning evenveel energie? Nee. Denk maar eens aan een vergadering op je werk met een groep collega’s. Zoveel mensen proberen te volgen, op tijd je hoofd draaien als de volgende iets zegt, en eventueel slechte akoestiek. Dat is zoveel zwaarder om bij te benen dan een 1-op-1 gesprek in een stille ruimte. Maar wat als je de nacht ervoor slecht geslapen hebt? Dan kan ook een persoonlijke gesprek al heel vermoeiend zijn.

 

Kortom: niet één situatie is hetzelfde. Het is aan jou om steeds opnieuw te bekijken:

 

Hoeveel energie heb ik en hoe ga ik zorgen dan ik met zoveel mogelijk energie dit gesprek weer uitkomt?

 

Het allerbelangrijkste is namelijk dat jij goed voor jezelf zorgt. Zodat je je fit voelt op je werk en je werk met aandacht en plezier kunt doen. Maar ook dat je genoeg energie overhoudt aan het eind van de dag om te genieten van je gezin, sport of vrienden!

 

Okay, hoe pak je dit nu aan? Want op je werk vragen 101 dingen je aandacht en iedereen vindt zijn verhaal het belangrijkste.

In dit artikel geef ik 2 voorbeelden van hulpmiddelen die je zullen helpen om op je werk energie te besparen! 

 

 

1. Gebruik solo-apparatuur.


Deze geweldige tool helpt je om op je werk tijdens vergaderingen of persoonlijke gesprekken de ander beter te kunnen verstaan. Door solo-apparatuur maakt het niet uit of iemand aan de andere kant van de tafel zit of gelijk naast je: het geluid komt even sterk je gehoor binnen! Je hebt dus geen last van bijgeluiden, grote afstanden of slechte akoestiek. Dit betekent een enorme energiewinst! Meer informatie over hoe je je solo-apparatuur slim kunt inzetten tijdens grote overleggen, lees je hier. Meer informatie over de solo-apparatuur van Phonak vind je hier

2. Nodig een schrijftolk uit.

Een schrijftolk typt alles wat gezegd wordt en jij kan ontspannen meelezen via een laptop of een tablet. Je kunt een schrijftolk inzetten tijdens vergaderingen, persoonlijke gesprekken of borrels. Heb je misschien geen goede ervaring met een schrijftolk? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk niet de beste tolk getroffen. Als dat zo is, kost een schrijftolk je juist veel energie want dan ben je alsnog aan het knippen en plakken omdat zinnen onvolledig of onleesbaar worden getypt. Vraag daarom in je netwerk bij andere slechthorenden naar goede schrijftolken!

 

Zoek in ieder geval tot je een goede hebt gevonden. Geloof me, het is de tijdinvestering waard: een goede schrijftolk is absoluut een walhallah en je zult voortaan fit uit een vergadering wandelen! Meer informatie over aanvragen van aanvragen van tolkuren vind je hier

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer oplossingen.
Welke oplossingen heb jij gevonden om meer energie over te houden op je werk? Laat het me weten! 

 

Gerelateerde artikelen: