Vertellen dat je slechthorend bent: 3 stappen

Welkom bij dit mooie thema! Leren hoe je je slechthorendheid uitlegt aan anderen is op verschillende manieren ontzettend belangrijk. 

Ik krijg vaak de vraag: maar hoe doe ik dat dan? Wat moet ik vertellen?
 

Geloof me, elke slechthorende krijgt bijna iedere dag te maken met een nieuwe situatie waarin de ander nog niet weet dat je niet goed hoort. Dus het is ook belangrijk om goed voor onszelf te weten wat we dan wel of niet willen zeggen.

 

En voor iedereen is dit weer anders. In dit artikel geef ik je 3 basisstappen, die je zelf kunt aanvullen of waarmee je kunt experimenteren totdat je de combinatie hebt die voor jou het beste werkt!

 

Stap 1: “Ik ben slechthorend, ik versta je niet goed”

 

Yes! Met deze zin is het belangrijkste al gezegd. Maar hoe simpel het lijkt, deze zeven woorden zijn voor de meeste slechthorenden het moeilijkst uit onze strot te krijgen.

En dat is OK. De angst die je voelt, de frustratie of schaamte misschien, laat het er gewoon zijn. Denk je dat je rood gaat kleuren als je het zegt? Ook niet erg. Blozen roept begrip op bij mensen en dat is precies wat je nodig hebt.

 

Onthoud ook goed: deze zin zegt alleen iets dat belangrijk is voor de communicatie. Het zegt niets over wie jij bent, jouw kwaliteiten en talenten.

Voel hierin je zelfrespect. Vertellen dat je slechthorend bent, laat zien dat je open staat voor communicatie en de ander graag goed wilt verstaan. Mensen zullen je hierom respecteren en waarderen.

 

Soms is alleen deze stap trouwens al genoeg. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt de cassiére niet verstaat. Je kunt er dan eventueel van maken: “Ik ben slechthorend, ik versta je niet goed. Zou je het even willen herhalen?”

 

Stap 2: “Ik zou het heel fijn vinden als ….”

 

Hier komen we bij het tweede deel van je verhaal. Deze stap is belangrijk als je jezelf voorstelt, bijvoorbeeld op je werk of op school. Je gaat nu vertellen aan de ander wat je nodig hebt voor een goede communicatie.

 

Ik geef je hieronder een paar suggesties welke je kunt gebruiken als die voor jou kloppen. Je kunt natuurlijk ook je eigen punten bedenken.

  • Je mij aankijkt als je praat
  • Je duidelijk(er) wil praten
  • Het licht aangaat zodat ik makkelijker kan liplezen
  • Je wat rustiger wilt praten

Stap 3: “Ik geef het aan als ik iets niet heb verstaan. Als jij denkt dat ik iets niet goed heb verstaan, zou je het dan willen zeggen?”

 

Deze stap wordt vaak vergeten, maar is wel heel belangrijk voor de rust in jullie communicatie. Andere mensen vragen zich namelijk altijd af: hoe weet ik nou of je mij goed hebt verstaan?  Het is belangrijk om deze vraag te beantwoorden, ook als de vraag niet hardop wordt gesteld. Je geeft hiermee de ander rust. En ook toestemming om jou erop te attenderen als je iets niet (goed) hebt verstaan.

 

Dit waren mijn 3 basisstappen! Experimenteer ermee en laat ons weten of ze voor je werken.

Wil je samen met mij oefenen aan je basisstappen? Dat kan in een live workshop!
Meer informatie hierover vind je op onze agenda.