Schrijftolk: hoe werkt het, wat zijn de voordelen en hoe zorg je voor een goede samenwerking?

Een schrijftolk op de werkvloer: hoe werkt dat precies? 

Een schrijftolk is iemand die typt wat er gezegd wordt. Dit kan zijn in vergaderingen, persoonlijke afspraken of tijdens (bedrijfs)evenementen.

 

Het gave is: je kunt meelezen via een laptop, maar ook via een tablet op je schoot terwijl de tolk aan de andere kant van de zaal zit. Dit is super handig als je bijvoorbeeld in een panel op een podium zit en je via je tablet kunt lezen wat anderen vertellen of de vragen uit het publiek zijn. Of misschien geef je zelf een presentatie, dan kun je via je tablet makkelijk de vragen uit je zaal volgen.

 

Nummer 1 voordeel van een schrijftolk is:

Je hoeft je niet in te spannen om iedereen te volgen met alleen je gehoorapparaten of CI, en mondbeeld. Je hoeft met een schrijftolk alleen mee te lezen. Dus je houdt onwijs veel energie over!

 

Een schrijftolk is dus iemand die jou helpt om in je kracht te blijven staan met je slechthorendheid erbij. Door een schrijftolk kun jij je energie beter verdelen over dingen die jij belangrijk vindt in je leven.

 

Jij kunt je dankbaarheid voor de tolk laten zien door goed voor je tolk te zorgen:

 1. Biedt een kopje koffie of thee aan als je tolk binnenkomt.
 2. Laat zien waar je tolk zijn of haar jas kan ophangen en waar het toilet is.
 3. Vraag of hij/zij je hulp nodig heeft bij het installeren van de apparatuur.
 4. Zorg voor een aangename stoel.
 5. Bespreek met je tolk wanneer hij of zij een pauze nodig heeft. Stem dit eventueel ook af met degene die de bijeenkomst leidt zodat die daar ook rekening mee kan houden.

Voordat jullie aan het werk gaan nog 3 belangrijke punten: 

 1. Stel je tolk voor in de groep of aan je collega’s en leg uit wat je tolk komt doen.
 2. Leg uit dat je schrijftolk geheimhoudingsplicht heeft. Alleen met toestemming van iedereen kan wat getypt wordt, ook achteraf gemaild worden om terug te lezen wat besproken is.
 3. Vertel dat het voor de schrijftolk belangrijk is dat iedereen om de beurt praat. Als de schrijftolk iemand niet heeft verstaan, dan zal de schrijftolk om herhaling vragen.

 Dan gaan we nu kijken hoe de schrijftolk verder werkt:

 1. Je leest mee via een laptop (naast de tolk) of via een tablet (vrij in de ruimte)
 2. De kleurencombinatie van de letters en de grootte kun je in overleg met je tolk aanpassen
 3. Na afloop vraagt de tolk je een declaratieformulier in te vullen en te ondertekenen voor het UWV (werkuren).

Ben je ook al om? Dan kun je hier meer lezen over het aanvragen van je schrijftolkuren bij het UWV. Afhankelijk van je gehoorverlies heb je jaarlijks recht op een vast aantal tolkuren op je werk. Vraag in je netwerk naar goede schrijftolken en verzamel een aantal fantastische tolken met wie je graag samenwerkt. Je kunt ook mij vragen om aanbevelingen.