Hoe mijn audiogram mij meer zelfvertrouwen gaf!

Audiogrammen… ik ben zo benieuwd wat jouw associatie ermee is.

 

Voor mij was het 25 jaar lang een ‘ding’ om vooral onderin de la in de kast te verstoppen. Want ik begreep niet goed wat de rondjes en kruisjes betekenden, behalve dat ze lieten zien dat mijn gehoor achteruit was gegaan.

 

Audiogrammen stonden voor mij gelijk aan emoties, verdriet en frustraties. Als ik het aan mijn omgeving liet zien, dan was het antwoord: “Oh wat erg” en dat was nu precies wat ik niet wilde. Ook al ging mijn gehoor achteruit, ik deed mijn uiterste best om te doen alsof het niet zo was.

 

Totdat ik op mijn 27e voor de tweede keer overspannen werd. Terwijl ik al die tijd dacht dat ik heel goed met mijn gehoorverlies omging, bleek toen dat ik er eigenlijk geen snars van had begrepen. Ik had de lat voor mezelf torenhoog gelegd om alles en iedereen te kunnen blijven verstaan. Zoals ik ooit vroeger had gedaan toen mijn gehoor nog beter was. Op mijn werk ging ik tot het uiterste terwijl dat fysiek gezien totaal onlogisch en onhaalbaar was geworden.

 

Er moest dus iets veranderen. En die verandering kwam met mijn coach Wendelina Timmerman van Hooridee. Voor het eerst kreeg ik coaching over omgaan met gehoorverlies. 

 

Samen bekeken we mijn audiogram en ik ontdekte hoeveel mijn audiogram mij kon vertellen over mijn gehoor. Wat hoor ik nog wel? En wat hoor ik niet meer? Ik leerde benoemen welke letters ik nog wel goed kon horen en welke klanken niet meer. Zo ontdekte ik ook waarom ik altijd graag naar muziek met lage klanken luisterde en niet naar hoge sopranen.  

 

Toen gebeurde er iets geweldigs! Ik leerde hoe ik mijn omgeving nog beter kon vertellen wat ik wel en niet meer hoorde. Waarom ik mijn solo-apparatuur of een tolk meenam. En hoe anderen mij konden helpen bij beter spraakverstaan. Bijvoorbeeld door mij aan te kijken bij het praten of het licht aan te doen.

 

Ik voelde mijn zelfvertrouwen toenemen omdat ik eindelijk wist waar ik het over had. De donkere wolk die ik altijd had genegeerd, brak nu geleidelijk open en ik zag de blauwe lucht erachter zichtbaar worden.

 

Het lijkt zo simpel he? Leren hoe je eigen gehoor werkt.

 

Weten wat je grenzen zijn en hoe je deze kunt uitleggen aan de mensen om je heen. In de praktijk is dit het meest spannende dat wij als slechthorenden kunnen doen. En juist dit is de sleutel naar meer zelfvertrouwen in omgaan met je gehoorverlies.

 

Wil jij hier ook mee aan de slag? Download hier een voorbeeld audiogram. Leg je eigen audiogram ernaast en kijk wat je wel en niet meer hoort. Of schrijf je in voor onze workshop waarin we samen kijken naar jouw audiogram en hoe je hiermee praktisch een stap verder kunt zetten in je leven!

 

Wat je ook doet: onthoud goed dat het  niet gaat om ‘hoe goed of hoe slecht’ je hoort, maar om het krijgen van inzicht in je gehoorverlies. Benader jezelf liefdevol als je hiermee aan de slag gaat, en wees trots op jezelf dat je deze stap zet. Want je kiest ervoor om een oude pijn in kracht te veranderen. Ik ben ontzettend trots op je!