4 fantastische hulpmiddelen voor in de klas!

Yes! Welkom bij één van mijn favoriete thema’s: hulpmiddelen. Ik noem ze ook wel ‘tools’.

 

Tools kun je inzetten zodat jij makkelijker kunt verstaan wat er om je heen wordt gezegd en zo superveel energie bespaart.

 

Juist voor leerlingen en studenten is dit zo ontzettend belangrijk. Ga maar eens na: élke werkdag zit je in een situatie waarin je voortdurend moet leren, meedoen en communiceren met anderen. Daarom is het slim om te kiezen voor tools die jou daarbij helpen. Zodat je in je vrije tijd niet steeds uitgeput op de bank ligt, maar ook voldoende energie hebt om leuke dingen te doen! 

 

In dit artikel vertel ik je kort wat meer over 4 fantastische hulpmiddelen! 

 1. Solo-apparatuur. 
  Bestaat uit een microfoon en een ontvanger. De microfoon geef je aan de spreker, in dit geval aan de leerkracht of docent, maar het kan ook een medestudent zijn natuurlijk. De ontvanger bestaat uit een lus die om je nek hangt, of uit ‘schoentjes’ voor aan je hoortoestel of op CI. De ontvanger zorgt ervoor dat het geluid van de spreker direct in je hoortoestellen komt.

  Je kunt het geluid vergelijken met luisteren met een koptelefoon op. Dan komt het geluid ook direct je gehoor binnen en je hebt dan ook geen last van omgevingsgeluid of een slechte akoestiek van de ruimte.

  Dat is ook het fantastische aan ‘solo’:  je hoort alleen wat je wilt horen en dat kun je ook nog eens in volume harder of zachter zetten.

  Solo-apparatuur wordt 100% vergoed bij een gehoorverlies van minimaal 35 dB bij 1000, 2000 en 4000 Hz. Voor meer informatie over aanvraag van solo-apparatuur: neem contact op met je audioloog. 

 2. Multi-media Hub.
  Dit handige apparaatje kun je aansluiten op elk multi-media apparaat in de klas. Zo kun je bijvoorbeeld filmpjes via het digi-bord beter volgen.

 3. Schrijftolk.
  Een schrijftolk typt wat er wordt gezegd.  Je kunt meelezen via een laptop, maar ook via een tablet. Het fijne is, dat de tablet draadloos verbonden is met de schrijftolk. Met de tablet hoef je dus niet naast de tolk te zitten, maar kun je op je eigen plek in de groep zitten. Meer informatie over aanvraag en vergoedingen vind je hier.

 4. Gebarentolk.
  Yes! Ook voor slechthorenden zijn gebaren super waardevol. Vaak wordt gedacht dat gebaren alleen voor doven zijn, maar niets is minder waar! Als je het leuk vind om daar meer over te horen: in deze vlog vertel ik daar meer over.

  Een gebarentolk vertaalt wat gezegd wordt in Gebarentaal of in Nederlands met ondersteunende gebaren. De tolk kun je altijd meenemen in je lessen en wordt 100% vergoed. Meer informatie over aanvraag tolkuren vind je hier.

 Hierboven heb ik twee soorten hulpmiddelen beschreven:

 • auditieve hulpmiddelen (solo en hub)
 • visuele hulpmiddelen (schrijf – en gebarentolk). 

Misschien heb je een voorkeur voor de één of ander? Maar het kan ook zijn dat een combinatie van beide voor jou superfijn werkt. Ik kies zelf per situatie wanneer ik solo-apparatuur mee wil nemen en wanneer een tolk.

 

Experimenteer met deze prachtige tools en ontdek waar jij energie van krijgt!