Audiogram: wat zijn de voordelen?

Audiogrammen zijn voor heel veel mensen lastige dingen. Een audiogram bestaat uit grafiekjes met rondjes, kruisjes en lijntjes. Het zegt iets over jouw gehoorverlies, maar hoe je het precies moet lezen weet je niet. Herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige! Veel slechthorenden besteden weinig aandacht aan hun audiogram. 

 

Toch biedt het audiogram een aantal voordelen die de moeite waard zijn om even onder elkaar te zetten! Dus laten we er samen eens naar gaan kijken.

 1. Een audiogram is een bewijs dat je recht hebt op vergoedingen.
  Bij aanvraag van vergoedingen word je vaak gevraagd om een recent audiogram mee te sturen als bewijs dat je inderdaad een bepaald gehoorverlies hebt. Daarom is het verstandig om audiogrammen altijd goed te bewaren.

 2. Je audiogram geeft informatie voor een goede instelling van je hoortoestellen.
  Voor je audioloog of audicien is je audiogram onmisbaar om je hoortoestellen optimaal te kunnen instellen. Je audiogram vertelt namelijk welke tonen voor jou extra versterkt moeten worden. Via de computer wordt dat ingeregeld.

 3. Je audiogram geeft je inzicht in je behoefte aan hersteltijd. 
  Hoe zwaarder je gehoorverlies, hoe meer behoefte je waarschijnlijk hebt aan rust / of hersteltijd (luisterpauzes). Dit is hele waardevolle informatie om slim met je energie om te gaan!

 4. Je audiogram is het startpunt van een goede uitleg aan je omgeving.
  Je audiogram geeft jou belangrijke informatie over wat je op dit moment wel en niet goed hoort. Deze inzichten kun je gebruiken voor jezelf, maar ook om mensen om je heen goed te informeren. Bijvoorbeeld wanneer ze aan je vragen: "Wat hoor je nog wel?" of "Waar moet ik op letten?".

Gerelateerde artikelen:
Hoe mijn audiogram mij meer zelfvertrouwen gaf!