Met zelfvertrouwen naar de middelbare school!

Workshop voor slechthorende achtstegroepers

 

Slechthorend zijn is niet altijd gemakkelijk. Vooral niet als je net begint te puberen en niet anders wilt zijn dan anderen. Niet zo vreemd dus, dat slechthorende kinderen hun hoorapparaten of CI’s het liefst verbergen zodra ze naar de middelbare school gaan. En dat ze nog liever hun schoen opeten dan dat ze toegeven dat ze iets niet verstaan hebben. 

 

Dat moet en kan anders, vinden 100% Slechthorend en SH-Jong. Daarom hebben wij samen een interactieve workshop ontwikkeld voor slechthorende achtstegroepers van cluster 2-scholen. Een workshop waarin ze handige tips en tricks krijgen van volwassenen die zelf ook slechthorend zijn. Zodat ze straks na de zomer vol zelfvertrouwen tegen hun nieuwe klas kunnen zeggen: “Ik ben slechthorend. Nou en?!” 

 

Wat we precies gaan doen

1. Je eigen gehoorverlies in kaart brengen

 

De ene slechthorende is de andere niet. Daarom is het erg belangrijk dat slechthorende kinderen inzicht hebben in hun eigen slechthorendheid. Zodat ze niet alleen kunnen zeggen dat ze slechthorend zijn, maar ook kunnen vertellen hoe de ander het beste rekening met hen kan houden. 

 

Daarom gaan de kinderen in deze workshop eerst zelf aan de slag met het in kaart brengen van hun eigen gehoorverlies. Van daaruit leren ze hun eigen ‘pitch’ te formuleren, waarmee ze hun slechthorendheid gaan uitleggen aan hun nieuwe klas. 

 

2. Slim omgaan met je energie

 

Slechthorend zijn kost bakken met energie. Geen wonder dus, dat slechthorende kinderen doodop zijn na een lange schooldag. Maar als ze weten waar ze dan precies zo moe van worden, kunnen ze er iets aan doen. 

 

Daarom kijken we samen met de kinderen naar hoe oververmoeidheid zich opbouwt bij slechthorenden. Ook leren ze wat ze zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat ze minder moe zijn aan het einde van de dag. Daarbij besteden we ook aandacht aan verschillende hulpmiddelen die ze kunnen inzetten om gemakkelijker te kunnen spraakverstaan. En we leren ze hoe ze deze hulpmiddelen kunnen uitleggen aan anderen.

 

 

3. Tips en tricks van ervaringsdeskundigen

 

Onze ervaring leert dat slechthorende kinderen gemakkelijker iets aannemen van volwassenen die ook slechthorend zijn. Die hebben immers hetzelfde meegemaakt en snappen dus precies waar hun jeugdige lotgenoten tegenaan lopen. 

 

Daarom wordt de workshop verzorgd door Bianca van der Horst van 100% Slechthorend. Zij is zelf ook slechthorend. Daarnaast zijn er slechthorende vrijwilligers van SH-Jong aanwezig, die vertellen over hun ervaringen op de middelbare school. Ze delen hun tips en geven informatie over SH-Jong. 

Wat de kinderen gaan leren

 • Hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun nieuwe klas en leerkrachten rekening met hen houden 
 • Hoe ze met zelfvertrouwen aan hun nieuwe klas kunnen vertellen dat ze slechthorend zijn 
 • Hoe ze aan hun nieuwe klas kunnen uitleggen hoe hun solo-apparatuur werkt 
 • Hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze niet oververmoeid raken 
 • Welke hulpmiddelen er allemaal zijn om de communicatie gemakkelijker te maken 

 Verder ontwikkelen ze inzicht in hun eigen slechthorendheid en krijgen ze praktische tips en tricks van andere slechthorenden. Tips en tricks die ze de rest van hun leven meenemen in hun gereedschapskist. Met deze workshop geef je als school dus een megagroot cadeau aan je leerlingen!  
 

Praktische informatie

 

Deze workshop is bedoeld voor slechthorende kinderen van cluster 2-scholen en wordt verzorgd door Bianca van der Horst van 100% Slechthorend en een of meerdere vrijwilligers van SH-Jong. Zij komen naar je school toe om de workshop te geven. 

 

Wanneer: op verschillende data in juni 2018. Hieronder kun je precies zien welke dagen nog vrij zijn. 

Duur: 2 uur met 10 minuten pauze 

Kosten: € 550,- excl. 21% btw en incl. reistijd/-kosten en schrijftolk. De schrijftolk wordt mogelijk gemaakt door SH-Jong. 

Data:

 • 4 juni -    VOL!
 • 7 juni -    VRIJ
 • 11 juni - VOL!
 • 14 juni - VRIJ
 • 18 juni - VRIJ
 • 21 juni - VRIJ
 • 25 juni - VRIJ
 • 28 juni - VRIJ

 

Ik heb interesse!

Heb je interesse in deze workshop of heb je nog vragen? Neem dan contact op met bianca@100procentslechthorend.nl en geef de datum van je keuze door!

Maar wacht niet te lang, want er is plek voor maximaal 8 scholen! 

Over 100% Slechthorend & SH-Jong

 

Deze workshop is een samenwerking tussen Bianca van der Horst van 100% Slechthorend en SH-Jong. 

 

Bianca is sinds haar geboorte slechthorend en werkt inmiddels al ruim 15 jaar met slechthorenden. Ze heeft gewerkt bij de NSDSK, Koninklijke Kentalis en op een dovenschool in Zuid-Afrika. Sinds 5 jaar heeft zij haar eigen praktijk, 100% Slechthorend. Hierin helpt zij slechthorende kinderen én volwassenen meer zelfvertrouwen te krijgen door inzicht in hun slechthorendheid en een sterk netwerk van ervaringsdeskundigen. 

 

SH-Jong is een stichting voor en door slechthorenden vanaf 12 jaar. SH-Jong zet zich in voor empowerment van slechthorende jongeren en organiseert leuke activiteiten waar zij elkaar kunnen ontmoeten.