Hoe ik als volwassene klotsende oksels had bij mijn eerste les Gebarentaal!

 

Geloof me, ik weet precies hoe het voelt! Je ziet iemand gebaren en denkt: wauw! Ik wou dat ik dat ook zo kon, maar ben ik niet te laat met leren?

 

Zo zat ik ook, toen ik 22 jaar was, in een sollicitatiegesprek bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind. Ik had gereageerd op de functie van pedagogisch medewerker op een groep van slechthorende en dove peuters.

 

En naast mij zat een prachtige dove vrouw die zo vloeiend mooi kon gebaren, dat ik met elk gebaar mijn eigen onhandigheid voelde groeien en steeds onzekerder werd. Niets in haar sprak een oordeel uit over mijn onhandige gebaren, integendeel zelfs, ze was lief en begripvol, maar het was mijn eigen schaamte die mij volledig blokkeerde.

 

De schaamte van: ik ben zelf slechthorend en kan niet eens gebaren, wat moeten ze wel niet van mij denken?

 

Veel mensen denken dat Gebarentaal, omdat ik slechthorend ben, mij met de paplepel is ingegoten. Maar in werkelijkheid leerde ik als peuter een paar gebaren zoals MELK, POES en HOND. En als tiener leerde ik nog een paar gebaren bij van dove klasgenootjes. En dat was het! Ik ben echt oraal opgevoed, net als de meeste andere slechthorenden en ook veel doven.

 

Tot overmaat van ramp (voor mij dan, want het was op zichzelf een fantastische ontwikkeling) bleek tijdens mij sollicitatiegesprek dat veel van de paar gebaren die ik nog kende, verouderd te  zijn.

 

Voordat je denkt: omg, waarom zou ik nu gebaren gaan leren als het volgend jaar weer anders kan zijn? Nee, zo zit het gelukkig niet :-)

 

Dit was het geval: in Nederland bestonden jarenlang in bijvoorbeeld Groningen andere gebaren dan in Amsterdam. Niet voor alle woorden, maar veel wel. Dit was natuurlijk niet praktisch. Daarom werd besloten om de gebaren in Nederland te standaardiseren. In de praktijk betekende dit dat voor sommige gebaren het Groningse gebaar werd gekozen en voor andere woorden het Amsterdamse gebaar.

 

Voor mijn toch al ienie mienie gebaren-woorden-schat bleek dit grote gevolgen te hebben want het meerendeel van de gebaren die ik nog kende was in 1 klap onbruikbaar geworden!

 

Mijn bereidheid en enthousiasme om gebaren te leren (vanaf stap 1 dus) sleepte mij door het gesprek heen en ik werd gelukkig aangenomen.

 

Ik begon in een klasje met goedhorende collega’s. Het schaamrood stond op mijn kaken en het zweet brak me letterlijk uit. Mijn gedachten sloegen op hol: ‘Wat zullen ze wel niet van mij denken? Ik ben nota bene zelf slechthorend, en hier zit ik dan, te ploeteren op nieuwe gebaren en de grammatica!’

 

Die avond kwam ik huilend thuis met enorme zweetkringen onder mijn oksels.  

 

Maar ik zette door. Ik had een fantastische docent en een behoorlijk bekende docent ook in Nederland: Wim van Emmerik. Hij was zelf doof en wist door zijn enthousiasme en leuke opdrachten (niet uit een saai boek, maar zelfbedacht) mijn plezier in gebaren aan te boren.

 

Ik accepteerde dat ik een beginneling was. Stap voor stap leerde ik steeds een nieuw gebaar erbij. Stap voor stap werden mijn gebaren vloeiender. Stap voor stap…. werd ik ineens gebarenvaardig!!!

 

Ik weet dus precies hoe het is om als volwassene te beginnen met Gebaren(taal) leren. De onzekerheid of het je zal lukken en of je het wel goed doet en niet per ongeluk iets geks zegt.

 

Maar als jij, net als ik toen tijdens mijn sollicitatiegesprek, wel het enthousiasme voelt en de bereidheid om te leren: dan nodig ik je uit om mee te doen aan de GebarenChallenge!

 

Samen met mij, stap voor stap, ga je steeds weer een gebaar erbij leren tot je merkt: Yes, het gaat ineens meer vanzelf!

 

Meer informatie vind je op www.gebarenchallenge.nl. Heb je nog vragen? Laat het me echt even weten via een mailtje: bianca@100procentslechthorend.nl.

 

Ik kan niet wachten om samen met jou onze handen te laten wapperen! We beginnen aanstaande donderdag 1 februari.

 

Veel liefs!

Bianca

 

PS: die prachtige vrouw die tijdens mij sollicitatiegesprek naast mij zat, is nu mijn collega tijdens deze Challenge! Je vindt haar op de website. Ook jij gaat van haar leren als je meedoet en ontdekken hoe prachtig ze gebaart. En weet je wat zo bijzonder is: ook zij leerde op latere leeftijd pas goed gebaren want zij was ook oraal opgevoed! :-)