Slechthorend en naar een groot event gaan: waar let je op?

Naar een groot event gaan met een handicap. Je zult het vast wel herkennen. Dan stopt de voorbereiding niet bij het bestellen van je kaartje. Of bij het uitprinten van de routebeschrijving.

 

Haha, nee dan begint het pas! Dan komen de volgende vragen: is het gebouw wel toegankelijk? Welke hulpmiddelen heb ik nodig? Heb ik alles in huis of moet ik nog iets bestellen of extra regelen?

 

Mijn event was in dit geval het Spirit Business Event in het Gooiland Theater in Hilversum. Mijn leraar Gabriëlle Bernstein uit Amerika kwam daar spreken en ik móest daar uiteraard bij zijn.

 

Wat betreft de praktische voorbereiding. Ik ben slechthorend, dus in mijn geval ging het zo:

  1. Uitzoeken: heeft het Gooiland Theater ringleiding voor slechthorenden?
    Antwoord: NEE
  2. Uitzoeken: Welke gebarentolken die van Engels naar Nederlands kunnen tolken kunnen mij op deze dag helpen om alles te volgen?
    Antwoord: Van de 2 die ik had gevonden, zei één kort van tevoren af. In de vakantietijd vond ik niet meer op tijd een andere tolk. En omdat een tolk niet zo lang alleen mag tolken in verband met de belasting, ging deze optie niet door.

 

Dat gaat lekker he? Ok, volgende optie! We blijven denken in oplossingen!

 

Ik heb solo-apparatuur (ringleiding in het klein dat bestaat uit een zender voor de spreker en een ontvanger om mijn nek) waarvan ik de microfoon aan Gabby zou kunnen geven.

 

Alleen de batterij van mijn solo werkt niet voor een hele dag. En wat doe je dan? Ik besloot een mail te schrijven naar mijn geweldige contacten bij Phonak: hebben jullie ajb nog een proefset beschikbaar voor deze dag?

 

En het antwoord daarop? “We gaan het regelen!”.  YES!

 

Op de dag van het event zelf, bonsde mijn hart in mijn keel. Want: ik moest alleen nog organiseren dat ik vooraan kon zitten én dat Gabby het zendertje van mijn solo-apparatuur zou opgespen.

 

Bij de ingang trof ik een geweldig team dames in roze truitjes die moesten zorgen voor een soepele gang van zaken. Ik legde mijn vraag uit: ik ben slechthorend en heb mondbeeld nodig. Kan ik vooraan zitten? En aan wie mag ik mijn zendertje geven zodat Gabby die kan opgespen?

 

Uiteindelijk hielp Kim mij verder. Ze praatte extra duidelijk en tikte me aan om me mee te nemen naar de theaterzaal. Daar was het nog donker en ze waren bezig met de soundcheck. Er was nog precies 1 plekje vrij op de eerste rij die ze acuut voor mij reserveerde.

 

En op het podium stond ze: Gabby, die mij al sinds jaar en dag helpt om verder te groeien. Via de posts op haar Facebook, via haar meditaties, via haar online masterclass, via haar boeken.

 

“Hi Bianca!” zei ze. “Nice to meet you!”. Ze gaf me een hand en vertelde dat ze het gek vond dat er niet gewoon tolken geregeld waren. Dat ze in Amerika altijd met gebarentolken samenwerkt. Ik vertelde hoe ik het had geprobeerd en ze vroeg hoe ze me dan kon helpen. Hierop toverde ik natuurlijk het zendertje tevoorschijn, een zwarte clip, die ze gelijk op haar jurkje schoof: “No problem! This is great!”.

 

Ik volgde veel niet op deze dag. Bijvoorbeeld de vragen uit de zaal. Want die mensen hadden geen microfoontje waarmee ik hen via ringleiding kon volgen. En ik volgde Dolly en Simone ook niet als zij hun grote microfoon voor hun mond hadden waardoor mondbeeld weg was.

 

Maar ik kon Gabby geweldig volgen. Zij heeft het zendertje met microfoon voor mijn ringleiding van begin tot eind gedragen. Ze vertelde me dat ik niet alles hoefde te volgen. Dat ik gewoon mijn ogen dicht kon doen om de energie van liefde en positiviteit op te nemen. Omdat dat uiteindelijk is waar het om gaat.

 

Liefde is toegankelijk voor iedereen. Met en zonder handicap.

 

Liefs, Bianca

 

PS:

Dank lieve Anjo van der Meij voor je snelle actie. You are the best!

Dank lieve Dolly en Simone dat jullie de stap hebben gezet in 2014 om je droom te gaan volgen.

Dank lieve Gabby voor je begrip, liefde en wijsheid.