Grootte lettertype

A A A
 

“Ik geef slechthorende kinderen en hun ouders informatie en tips, die zowel ik als mijn ouders graag lang geleden hadden willen krijgen” -Bianca- 

Voor kinderen
 

Praten over je slechthorendheid is niet suf, maar juist heel slim!


Had je lekker van je vrije zaterdagmiddag willen genieten, moet je ineens naar Utrecht om over zoiets sufs als je slechthorendheid te praten. Dat overkwam drie jongens die naar de workshop ‘Communiceren en jezelf presenteren’ voor achtstegroepers en brugklassers kwamen. Met Bianca van der Horst en Caroline van Dijk, die bijgestaan werden door twee slechthorende ervaringsdeskundigen, gingen ze aan de slag om goed beslagen ten ijs te komen op de middelbare school.

 

Niet zielig in een hoekje zitten

We begonnen uiteraard met een voorstelrondje. Wie ben je en wat wil je vandaag leren? Daarna kwamen de communicatiespelregels aan bod. Wat kun je zelf doen om het een andere slechthorende zo gemakkelijk mogelijk te maken? Erg belangrijk aangezien op de schrijftolk na iedereen slechthorend was! Daarna gingen we onder leiding van Bianca in gesprek, onder andere over verbale versus non-verbale communicatie. Het overgrote deel van onze communicatie is non-verbaal, dus het is belangrijk dat je je bewust bent van hoe je overkomt. Bianca maakte ook meteen duidelijk dat slechthorend zijn geen reden is om zielig in een hoekje te gaan zitten en dat er heel veel mogelijk is als je slechthorend bent. Zolang je je eigen grenzen maar bewaakt en doet wat voor JOU werkt. Jij bent de kapitein op je eigen schip.

 

Lekker in beweging

Na de pauze was het tijd om lekker in beweging te komen en alles wat we geleerd hadden over non-verbale communicatie in de praktijk te brengen! De kinderen kregen een voor een van Caroline de opdracht een bepaalde stemming uit te beelden en de rest moest vervolgens raden wat uitgebeeld werd. Blijheid? Zelfverzekerdheid? Verdriet? Zo leerde iedereen dat je zelf kunt bepalen hoe je op een ander overkomt. Daarna oefenden we met krachtig staan en lopen, onszelf op een zelfverzekerde manier voorstellen aan elkaar en onze eigen ‘pitch’: hoe vertel je straks aan je nieuwe klasgenootjes dat je slechthorend bent en wat je van hen verwacht?

 

Volgende keer meedoen?

De workshop was een groot succes en we zullen hem in 2016 weer organiseren. Heb jij deze eerste editie gemist en wil je ook tips? Neem dan contact op met Bianca voor de mogelijkheden. Ook kun je naar de ontmoetingsdag voor slechthorende kinderen en hun ouders komen op 10 oktober! Houd de website in de gaten of volg 100% Slechthorend op Facebook.