Grootte lettertype

A A A

Op mijn 27e werd ik voor het eerst overspannen. Op zich was dat niet zo’n drama want je geest herstelt zich vanzelf met voldoende rust.

Het leven werd wel ineens heel moeilijk omdat ik na een aantal maanden kennismaakte met het fenomeen: ‘je gaat weer omhoog’ en ‘je ziet al een groei’. Op dat moment een heerlijk moment natuurlijk als je dat hoort van de arbo-arts of je collega’s, want ik dacht: ‘ik ga lekkerrrr!!’.

Ja, ehm…tot de dag erna en ik wakker werd met een paniekaanval die oneindig leek. En dan? Dan diende de de volgende paniek zich aan: ‘ik ging gisteren nog ‘omhoog’ en nu ben ik weer terug bij af!’.

Man man, en dan ging ik natuurlijk heel hard mijn best doen om het te verbloemen, want ja, ik was zo lekker op weg en nu niet meer. En hoe zorg je nou dat je ondertussen niet jezelf constant aanvalt met gedachten dat je het niet goed hebt gedaan, of dat je andere mensen teleurstelt met je 'terugval'?

Ik schrijf deze blog omdat ik in mijn omgeving héél veel mensen zie die zichzelf op een weg van 'groei' zien. Niet alleen omdat ze overspannen zijn geweest, maar eigenlijk ook als er niets bijzonders is gebeurd. Iedereen is aan het ‘groeien’ op een manier waarop je probeert te voldoen aan een plaatje van ‘als ik zo ben dan hou ik van mijzelf en ben ik interessant voor andere mensen’.

Maar als het tegenzit (en dat gebeurt geheid), dan is daar het stemmetje dat je regelrecht je angstput in ouwehoert: je bent niet goed genoeg, wie zit op jou te wachten, zie je wel dat je het niet kunt etc. Herken je ‘m? Dat stemmetje, dat noem ik het Ego.

Het Ego is ontstaan in je jeugd, bijvoorbeeld door de angstige (Ego)projecties van een leraar of ouder, en heeft daarna met dank aan onszelf álle ruimte gekregen om al z’n narigheid te spuien want wij bleven ernaar luisteren. Waarna we weer ‘aan het werk gaan aan onszelf’, maar uiteindelijk weer bij het Ego uitkomen als we teleurgesteld raken. (vicieus cirkeltje dus)

Maar goed, hoe dan wel? Wat is dan een positieve groei die je blijvend blij maakt? Onderstaande aanpak heeft mijn leven compleet veranderd van angst naar liefde en denken in mogelijkheden. Ik deel het graag met jou voor het geval jij op dit moment in zo'n ongezellige Ego-spiraal zit, en hier misschien wat aan kunt hebben: 

 1. Stop met vergelijken. Er is geen ‘betere’ versie van jezelf in het verleden of in het nu. Je bent al die tijd al af geweest, het enige wat je hebt gedaan is luisteren naar je Ego (nooit genoeg) in plaats van naar je liefdevolle hart (oneindig genoeg). Stop ook met jezelf vergelijken met andere mensen. Wees een liefdevolle toeschouwer van hun proces en bemoei je verder alleen met jouw dagelijkse werk.
   
 2. Vergeef jezelf dat je naar het Ego hebt geluisterd en kies er vanaf nu voor om met liefde naar jezelf en je omgeving te kijken.

 3. Respecteer jezelf voor al het harde werk dat je hebt verricht om gelukkig te zijn.
   
 4. Stop met lineair denken, zoals ‘ik ben op de weg omhoog’. Daarmee leg je een enorme druk op jezelf waar het Ego welig op tiert als het even niet lekker gaat.
   
 5. Start in plaats daarvan gewoon elke dag opnieuw. Een geweldige tip van bestseller schrijfster Pam Grout is: begin je dag door hardop uit te spreken: ‘Dit wordt een geweldige dag!’. Hiermee nodig je jezelf en de kosmos uit om je te focussen op de mooie dingen die gebeuren.
   
 6. Begin met ontvangen van de liefde die op je pad komt. Wat je Ego zegt is allemaal niet belangrijk. Je bent het al die tijd al waard om héél veel liefde te ontvangen.
   
 7. Maak daarom jezelf blij, verwen jezelf met iets heel leuks. Trek je schoenen aan voor een lange wandeling, boek een massage of plan een rustmoment voor jezelf met een lekkere kop thee op de bank.
   
 8. Maak een ander blij vandaag. Dat doe je al heel simpel door de mensen in de trein te bedanken voor het openhouden van een deur, of zomaar een kopje koffie of thee mee te nemen voor je collega en te vragen of het goed met hem/haar gaat. Vergeet ook niet te glimlachen naar mensen. Lachen maakt blij-maak-stoffen vrij in je lichaam. Door zelf te glimlachen nodig je anderen uit om dat ook te doen.
   
 9. En geloof me, dan krijg je vleugels die geen enkele evaluatie behoeven. Het hoeft morgen ook niet nóg beter, en de dag erna nóg beter. Want morgen: start je gewoon weer opnieuw (zie punt 5)
   
 10. Dus:
 1. Vergeef jezelf dat je naar het Ego hebt geluisterd en vergeef mensen uit je verleden en nu dat ze naar hun Ego luister(d)en en die op jou hebben geprojecteerd.
 2. Geef je Ego een lekkere schop onder de kont. (let op: dit dient elke dag opnieuw te gebeuren want hij is hardnekkig ;-))
 3. Start vandaag met geven en ontvangen van liefde.

 

Laat je me weten hoe het jou heeft geholpen?
Liefs,
Bianca

PS: met veel dank aan mijn inspiratiebronnen: 
- A Course in Miracles
- Verwacht wonderen - Gabrielle Bernstein
- Terugkeer naar liefde - Marianne Williamson