Grootte lettertype

A A A

Vandaag leg ik je uit wat het verschil is tussen Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met (ondersteunende) gebaren (NmG).
 

NGT & NmG

NGT: Nederlands Gebarentaal is een volwaardig visuele manuele taal met een eigen grammatica. Het wordt gebruikt zonder stem. NGT wordt gebruikt door dove en slechthorende mensen voor wie het hun moedertaal is. Vooral mensen die doofgeboren zijn beschouwen NGT als hun moedertaal.  Zij worden ook wel ‘native gebarentaligen’ genoemd. Nederlandse Gebarentaal is ontstaan op een  natuurlijke manier omdat doven onderling contact met elkaar hebben.

NmG: Nederlands met (ondersteunende) gebaren is dat je Nederlands praat en daarbij gebruik maakt van gebaren. Je volgt de grammatica van het Nederlands. Dit wordt veel gebruikt door slechthorenden, laatdoven en plotsdoven. Zij gebruiken ondersteunende gebaren vaak omdat het communiceren dan meer optimaal wordt. Oftewel: meer ontspannen omdat je dan minder energie kwijt bent aan liplezen, wat behoorlijk inspannend kan zijn.


Wat leer je tijdens de Nederlandse GebarenChallenge?

Tijdens de Nederlandse GebarenChallenge leer je van mij 500 losse gebaren. Je ontvangt elke week een filmpje met 10 nieuwe losse gebaren. Deze gebaren sluiten aan bij actualiteiten, maar ook bij allerlei dagelijkse thema’s. Er komen geen ingewikkelde grammaticaregels aan te pas. Je leert gebaren invoegen in je gesproken Nederlands, dus je leert Nederlands met Gebaren (NmG). Hiermee kun je ook met gebarentaalvaardige goedhorende, slechthorenden en doven communiceren.

Mijn doel voor de GebarenChallenge is jou op een hele leuke en laagdrempelige kennis te laten maken met gebaren! En wie weet raak je door de Challenge zo enthousiast dat je nog meer wil leren over Nederlands met ondersteunende Gebaren of Nederlandse Gebarentaal. In dat geval kan ik je doorverwijzen naar de beste gebarendocenten en cursussen.

Ik hoop dat je ook je handen laat ‘wapperen’ en zo meewerkt aan betere communicatie met slechthorenden en doven in Nederland. En daarbij: gebaren zijn zo ontzettend leuk voor ie-de-reen!


Meer informatie

Je kunt je elk moment inschrijven voor jouw GebarenChallenge. Je ontvangt direct je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot de leeromgeving. Dus: na je inschrijving kun je direct aan de slag!
Meer informatie vind je op www.gebarenchallenge.nl. Wil je met een groepje mensen meedoen? Dan geef ik je een groepskorting. Mail mij dan even op: bianca@100procentslechthorend.nl

Liefs xxx
Bianca